INNVOLLSORM
Innvollsorm er veldig vanlig hos katt. Særlig kattunger kan få problemer på grunn av manglende motstandskraft kombinert med at de utsettes for et større smittepress. Voksne katter kan ha moderate mengder innvollsorm uten å vise synlige tegn, ved større angrep vil også voksne katter ha symptomer.
Katter med orm vil være en smittekilde for andre katter hvis de ikke behandles. Smitte fra katt til menneske kan forekomme, men gir vanligvis ikke alvorlige problemer.
Katter kan være vertskap for forskjellige typer innvollsorm samtidig. Det er sjelden man ser rundormarter som spolorm og hakeorm i avføringen, men spolorm kan av og til sees i oppkast.
Spolorm forekommer ofte og det finnes flere arter. Den voksne ormen lever i tarmen og kan bli 10 cm lang. Smitte skjer ved inntak av egg eller larver. Larver som tas opp med byttedyr kan etablere seg direkte i tarmen, mens larver fra egg vandrer fra tarmen, ut i bukhulen og når til slutt lungene. Herfra hostes de opp, svelges og kommer tilbake til tarmen hvor de så utvikles til voksne spolorm som produserer egg. Noen av de vandrende larvene kapsler seg inn og ligger i en slags hviletilstand. Spolorm overføres som egg eller larver i avføringen fra andre katter eller de kan tas opp fra smittede byttedyr. Kattunger kan i tillegg bli smittet av moren via morsmelken. Katter og kattunger med spolorm, utskiller et enormt antall egg. Disse eggene er svært motstandsdyktige og kan overleve i omgivelsene i årevis.
Hakeorm hos katt forekommer sjelden i Norge. Ved kraftige angrep kan dyret utvikle anemi (blodmangel). Hakeorm overføres som egg eller larver i avføring som tas inn via munnen. Larvene kan også trenge gjennom huden og vandre rundt i kattens kropp, for deretter å etablere seg som voksne i tarmen.
Bendelorm er vanlig hos utekatter og katter som jakter. Bendelorm har en livssyklus som omfatter flere stadier. Egg smitter fra vertsdyret til mulige byttedyr og larvene utvikles videre i mellomverten som kan være mus, andre byttedyr, fisk, lopper eller andre insekter. Voksne ormer lever i tarmen og kan bli fra få millimeter til flere meter lange. Bendelorm kan skille ut hele ledd, som kan sees ved endetarmsåpningen og i avføringen.
Echinococcus multilocularis (Den lille reveorm) er en bendelorm, en parasitt som først og fremst lever i rev og andre hundedyr. Som mellomvert bruker parasitten mus og andre gnagere, men kan også bruke mennesker. I Norden har vi fremdeles ikke funnet parasitten, bortsett fra spredte tilfeller sør i Danmark og på Svalbard. I Mellom-Europa er bortimot 60 prosent av revene smittet av Echinococcus multilocularis. Parasitten er svært motstandsdyktig. For at eggene skal dø, må f.eks. bær varmes opp til +70° i 2 timer, eller fryses ned til -80° i en uke. Skulle parasitten komme til Norden, vil det innebære at bærplukking- og soppsankingkulturen som vi kjenner den, vil bryte sammen. Vi vil ikke lenger kunne høste bær i naturen, bortsett fra til sylting. Mennesker kan få i seg eggene ved å spise bær eller sopp som det smittede dyret har urinert på. Deretter går de til menneskets lever, og fører til leversvikt. Ved innførsel eller tilbakeførsel av dyr til Norge er det krav om at dyret er behandlet mot echinococcose med et godkjent preparat i løpet av de siste 10 dager før innførsel. Behandlingen mot echinococcose skal gjentas senest 7 dager etter innførsel og dokumenteres i passet av veterinær.
Tegn på innvollsorm
. Katten klør og slikker seg bak
. Ledd av bendelorm i avføring eller pels
. Avmagring
. Glansløs pels
. Diaré
. Hoste
. Brekninger
. Utspilt buk
. Forstoppelse
Behandling av Orm
Kattunger bør behandles første gang ved 3 ukers alder. Deretter ved 5, 7, 9 og 11 uker. Kattemor behandles samtidig for å unngå ny smitte. Kattungen bør også behandles når den kommer til nytt hjem.
Ungkatter behandles hver fjerde uke fra 3 - 6 mnd alder.
Etter 6 mnd alder behandles katten regelmessig hver 3 mnd.
Det finnes mange produkter på markedet. Snakk med din dyrlege om hva han anbefaler.
|