Tips og ideer til stolte nye eiere av en Sibirkatt kjøpt hos NO*FREDTUN

 

……………………………………………………..

 

Før dere kommer og henter deres nye familiemedlem er det lurt å planlegge litt hvordan hjemmet til den lille pusen skal være.

 

Innkjøp av en del utstyr er bra både for pus og eier.  I dette skrivet vil vi gjerne prøve å dele litt av vår erfaring med hva som kan være lurt. Dette er ikke noe fasit. Og, en del ting kan man gjøre/kjøpe etter hvert også. Dette er ment som velmente råd, som dere kan følge – eller ikke.

 

Klore/klatrestativ:

 

For å verne om møblene i hjemmet, så er klore/klatrestativ en ting som er viktig å ha i hjemmet før katten kommer. Kattene er flinke til å bruke dette til å skjerpe klørne. Vi har ett klore/klatrestativ som er høyt (går helt til taket). Kattene liker godt å ha muligheten til å komme seg opp i høyden. Det er ikke nødvendig å ha et stativ som går helt til taket. Men, i familier med barn kan det være ok å ha en hengekøye/seng som er utenfor rekkevidde for små barn. Dette slik at katten har et fristed. I vårt klore/klatrestativ har vi en «hengekøye». Dette er ett veldig populært sovested for våre katter. For å gi katten et fristed i høyden kan man også kjøpe spesiallagde hengekøyer/hyller for katter – som, altså, kan henges høyt. Men man kan også legge til rette med vanlige hyller o.l. som kattene kan bevege seg i høyden på.

 

Når dere skal kjøpe klore/klatrestativ er det lurt å planlegge på forhånd hvor dere vil ha det, slik at dere vet hvor stort stativ dere kan kjøpe. Stativet bør plasseres der dere, familien til pusen, er mye. Det bør plasseres i tilknytning til stue/oppholdsrom - ikke i en yttergang eller lignende.

 

Som med alt annet finner man klore/klatrestativ, kattesenger, o.l. i forskjellige kvaliteter. I Bergen finner man dyrebutikker som Midtun Zoo (dogman.no), musti.no, o.s.v. Andre steder har andre butikker. Her og på Europris finner man stativer og senger i grei nok kvalitet til en grei nok pris. På nettsiden zooplus.no finner man klore/klatrestativ i kvalitet fra det enkleste til det mer solide. Stargatepetshop.no og havstrilens.no kan også kontaktes for klore/klatrestativ i god kvalitet.  

 

 Kattedo:

 

Kattungene er opplært til å gå på kattedo. De er opplært til å bruke 2 forskjellige kattedo: En såkalt rulledo (som er en do uten dør og som man ruller rundt når man skal tømme den) og vanlig standard med dør. Vi foretrekker rulledoen, da den er enkel å tømme. I denne typen må man bruke Nullodor Silika sand. Denne kan være litt vanskelig å få kjøpt.

 

I den vanlige kan man bruke all type kattesand. Den vanlige kattedoen får man kjøpt i de fleste dyrebutikker. I Bergensområdet kan vi anbefale Myrbø Dyrepensjonat i Arna og Midtun Zoo på Midtun og Åsane – og Europris. Omega Paw Rulledo og Nullodor Silika sand får man kjøpt hos www.zooplus.no

 

Kattesand:

 

Det er for så vidt det samme hvilke type kattesand man bruker. Det som er viktig er at det er en god type, der sanden «klumper» godt og hindrer lukt. Kattungene som kommer fra oss er vant med Nullodor Silika sand. Forskjellen på disse er at i kattesand så klumper sanden seg der katten har tisset. Hvorpå man fjerner klumpene i tillegg til kattebæsjen. I Silika sanden klumper ikke sanden seg. Her trekker tisset inn i sanden og man fjerner bare bæsjen. Så bytter man all sand etter 2-3 uker. Vanlig sand får man kjøpt i vanlige dyrebutikker ala Myrbø Dyrepensjonat, Midtun Zoo og Musti. Silika sanden får man for eksempel kjøpt på www.zooplus.no

 

Kattedospade:

 

Hvis det ikke følger spade med i den kattedoen dere kjøper, så er dette ett viktig verktøy å ha når dere skal tømme doen (til Omega Paw Rulledo trenger man normalt sett ikke spade).

 

Transportbur:

 

Ett bur er også en nødvendighet. Dette er viktig å ha både når dere henter katten hjem for første gang, når dere skal kjøre katten til veterinær, når dere skal på hytten e.l. – og når dere eventuelt skal på katteutstilling. Burets størrelse kan godt være på ca. 35x35x60cm (skal bur brukes til reise med fly? Sjekk tillat mål med flyselskap).

 

Det er en fordel om buret har en dør som kan taes helt av/brettes helt til side. Da er den også godt egnet til å kunne brukes som katteseng i hjemmet. Kjøp gjerne ett ekstra teppe som passer inne i buret.

 

Det finnes i hovedsak 2 typer bur - i hardplast og mykt i tekstil. Det er mye smak og behag i forhold til hva man kjøper. Den store forskjellen er hvis man tror man kommer til å reise i fly med katten. Skal man reise med fly og ha katten med i kabin? Da må man ha et "mykt" bur. Skal katten være med, men reise i cargo? Da må man ha bur i hardplast. Utover dette så er valg av bur, altså, mye smak og behag. Bur finnes i mange forskjellige kvaliteter. Dette gjelder spesielt myke bur. Ønsker man god kvalitet kan vi anbefale Sturdi (myke) som kan kjøpes på www.stargatepetshop.no. Viktig for både myke og harde bur er å sjekke at åpningsmuligheter kan sikres godt.

 

Fly/tog:

 

Skal man reise med katten på fly må man bestille billett pr. telefon. Man bestiller, så får man svar innen ett døgn om man får plass. Årsak til at man eventuelt ikke får plass kan være at flyet er sperret for dyr p.g.a. allergikere eller at man har nådd maksgrensen for dyr

 

(4 dyr i kabin pr. fly). Når man reiser med katt på fly kan man enten ta dyret med inn i kabinen eller la dyret reise i lasterommet. Det er å foretrekke å reise med katten i kabinen (med kattunge må man reise i kabin). For å ta katten med i kabinen trenger man en reisebag. Altså en bag laget i myk tekstil i stedet for bur i hardplast. Da går det greit å ha baggen under setet på flyturen. Skal katten reise i lasterommet må den reise i bur av hardplast. Hvilke bag/bur dere skal velge kan dyreforretninger hjelpe dere med (når dere henter kattunge hos oss må dere altså frakte i kabin - ikke cargo).

 

Skal dere reise med tog må dere også bestille plass på forhånd, og orientere om at dere skal ha med katt. Dogåing er vanligvis ikke noe problem på en lang reise. Kattene liker ikke å gå på do andre plasser enn i dokassen (selv etter laaang dag på utstilling er det sjeldent våre katter går på do før de kommer hjem).

 

Men det kan uansett være lurt å kjøpe en liten «reisedo» (en liten do uten lokk/dør) – og så ta med litt kattesand i en pose - slik at man kan sette denne inn i buret.  

 

Pels/klørstell:

 

Det er lurt å stelle pels og klør med jevne mellomrom. Det er en fordel om dere børster katten minimum 2-3 ganger i uken. Klørne kan med fordel bli klippet ca hver 14. dag. Begynn med dette stellet med en gang. Er katten vant til dette, går det mye lettere.  Til å begynne med kan katten protestere på denne pleien, men det går seg til etter hvert. Vær tålmodig.

 

Til pelsen bruker vi først en børste/karde.

 

Etter å ha gått gjennom hele pelsen med denne går dere gjennom pelsen med en stålkam for å se at dere har tatt eventuelle floker og for å få med siste rest av løs pels.  Pass på at dere børster hele katten - under "armene"/beina, halen, under haken, o.s.v. Da slipper dere problemer med floker.   

 

Når dere skal klippe klørne kjøper dere en kloklipper i en dyreforretning. Kattene har nerver som går ett stykke ut i klørne – men ikke helt ut. Derfor klipper dere 2-3 mm av klørne hver gang, slik at dere ikke kommer inn på nervene (har katten lyse klør er det enklere å se hvor nerven stopper enn hvis klørne er svarte). Skulle dere komme inn på nervene så vil det blø litt, men det er ikke noen stor krise. Men vi prøver selvsagt å unngå at dette skjer.

 

På NO*Fredtun sin Facebook side så har vi lagt et par videoer hvor dere kan se hvordan vi steller pels/klør. Gå gjerne inn å se der.

 

https://fb.watch/5_88oMckCN/

 

https://fb.watch/5_8veVYU3j/

 

Kastrering/sterilisering:

 

Som vi tidligere har nevnt må kattene kastreres/steriliseres. De skal kastreres/steriliseres når de har blitt 6 måneder og/eller 2 kg. Prisen for kastrering av hankatt er ca 1000,- og ca det dobbelte for sterilisering av hunkatten. Vi som oppdrettere vil ha en bekreftelse, attestert av veterinær, når kastrering/sterilisering er gjennomført.

 

Kastererte/steriliserte katter er roligere enn fertile katter (gjelder spesielt for hannkatt).

 

Før kattungen er kastrert/sterilisert må den være innekatt. En annen fordel med å holde kattungene som innekatt i en god del måneder, er at de ikke utvikler stedssansen sin så tidlig. Så det er uansett viktig at dere holder katten som innekatt frem mot de er 1 år. Blir katten 1 år på vinteren, så må dere vente til våren før den, eventuelt, får bli utekatt. Men Sibirkatten trives utmerket som innekatt på permanent basis hvis det blir lagt opp til det. Men kan selvsagt også være utekatt. Dette styrer dere som eiere.   

 

Innekatt eller utekatt:

 

Det er dere som nye eiere som, som sagt, velger om katten deres skal være innekatt eller utekatt. Men vi anbefaler å ha katten som innekatt. Det er dessverre en del som mister kattene sine i trafikken, til rovdyr eller rett og slett på grunn av slemme mennesker som ønsker å skade dyr.

 

Innekatter har et like fullverdig liv som utekatter, hvis det blir lagt til rette for det. Ønsker dere likevel at katten deres skal være en utekatt, så må dere følge overstående under punktet kastrering/sterilisering.

 

Hule/seng:

 

Katten deres finner nok litt forskjellige favorittplasser hvor den liker å sove og slappe av. Så det er ikke nødvendig å kjøpe noe. Men våre liker, som sagt, veldig godt hengekøyen i klatrestativet + kattesenger som er skrudd fast litt høyt oppe på veggen. I tillegg trives de godt i transportburet/burene som står fremme hele tiden.  I tillegg til dette kan dere velge om dere vil kjøpe en hule eller seng til katten. Vi har huler, som også blir brukt flittig. Kattene liker å ha hulelignende rom å «gjemme seg»/ligge i.

 

Leker:

 

Kattunger elsker å leke. I tillegg til at det er gøy å leke, så er det også en nødvendig trening for dem.

 

Når kattungene har vært hos oss så har de hatt mange søsken å leke med – i tillegg til at vi har lekt med dem. Når de nå reiser hver for seg til ett nytt hjem, så har de ikke lekekameratene sine med seg. Så da må dere være kattungenes lekekamerater. Da kan det hjelpe at dere kjøper inn en del katteleker – eller lager (trådsneller, taustump, o.l.). Etter hvert som katten blir større, så blir lek gradvis mindre viktig – men katten vil like å leke hele livet.

 

Kattemat:

 

Kattungene er vant med å spise Royal Canin Kitten tørrfor. Dette bør de spise til de er 1 år. Når katten har passert 1 år bytter dere til et voksenfor fra Royal Canin.  Ønsker dere å bruke for av et annet merke, så kan dere det. Men det er viktig at bytte skjer gradvis.

 

Hvis dere vil bytte merke før katten er 1 år, så trenger kattungen kittenfor (ProPlan, Hills eller annet) som gir mye energi i den perioden de skal vokse mye. Etter dette kan dere altså gå over til voksenfor.

 

Katten din trenger å ha tilgang til tørrfòr hele tiden. De regulerer stort sett helt greit selv hvor mye de skal spise (steriliserte/kastrerte katter må man kanskje ha litt mer kontroll på hvor mye de spiser, samt at de gjerne må få et spesialfor for kastrater).  De trenger også tilgang til vann hele døgnet. Skal man etter en stund være vekke fra hjem/katt fra morgen til kveld og/eller gjennom natten, er det lurt å ha 2-3 skåler med vann tilgjengelig. I tillegg til ekstra fòr. Det er viktig at katten drikker godt med vann, noe de kanskje ikke alltid er så flink til. For å hjelpe til med dette kan man få kjøpt vannfontene til katten. Rennende vann fører til at de drikker mer. Vi liker merket Catit fontene på 3 liter. Kan f.eks. kjøpes hos zooplus.no.  

 

Kattungen er også vant til å få litt våtfòr en gang om dagen (middagstid). Her kan vi blant annet anbefale Royal Canin.

 

Kattegress:

 

Katter som er mye inne vil av og til trenge å rense magen litt. De slikker/vasker og steller pelsen og får på den måten en del pels i magen. Utekatter spiser gjerne gress for å rense magen (hjelper til at de får kastet opp hårballer). Dette har jo gjerne ikke innekatter tilgang til. Da kan dere kjøpe kattegress i dyrebutikken. Dette lar dere bare stå fremme i huset, slik at katten har tilgang på å spise dette når den har behov for det.  Det kan også være en idè å blande Royal Canin Hairball tørrfor i foret i en periode .

 

Forsikring:

 

Vi anbefaler dere å forsikre katten deres. Vi håper selvsagt at deres nye familiemedlem ikke blir syk eller skadet. Men hvis man har behov for hjelp fra veterinær i forbindelse med sykdom/skade, så kan dette bli svært dyrt. I slike tilfeller er det veldig godt å ha forsikring. Vi bruker et forsikringsselskap som heter Agria. De spesialiserer seg på dyreforsikringer. Disse har vi god erfaring med. Informasjon finner dere på www.agria.no En fordel med å bruke dette forsikringsselskapet er at dere slipper karenstid hvis dere tar kontakt med selskapet innen et par dager etter at dere har kjøpt/overtatt kattungen. Dette siden vi som oppdrett bruker samme forsikringsselskap. Vi som har mange katter har bare veterinærforsikring på kattene våre. Dette betyr at vi får hjelp ved sykdom og skade. Vi har ikke livsforsikring (altså får kjøpssum for katten hvis den dør). Dette fordi det blir svært dyrt når vi har så mange katter som vi har. Men vi anbefaler livsforsikring til våre kattungekjøpere, da det ikke er så dyrt når man bare har 1 katt. Og så kan det være greit å ha de første årene - unge katter er som unge mennesker, kan være litt uvøren. Men dette er selvsagt deres avgjørelse.  

 

Hvis dere tegner forsikring hos Agria, er det fint om dere oppgir at dere har kjøpt katt hos Jarle Viken/NO*Fredtun.

 

Utstilling:

 

Nå er det viktigste med deres nye familiemedlem, at de selvsagt blir gode venner/kosepuser. Men vi vil få lov til å gjenta at hvis dere ønsker å prøve å gå på en katteutstilling, så er kattungene dere har kjøpt svært godt egnet til dette.  Så utstilling kan bli en spennende affære. Man kan allerede begynne å stille ut katter fra de er 4 måneder gammel.  I Bergen er det 3 katteklubber ved navn BERAK, Hansakatten og VKK. Alle disse klubbene har 1 utstilling i året.

 

Skulle dere ønske og prøve å stille katten deres på en katteutstilling må dere være medlem av en katteklubb. Ellers så er dere hjertelig velkommen til å ringe oss å spørre om råd angående dette. De første gangene så kan både påmelding og deltakelse virke litt innfløkt. Derfor kan det være greit og ha noen å spørre – og det har dere altså. Det er bare å ringe på 93433317 eller 45251500 – eller maile på jarleviken@gmail.com .

 

Renate og Jarle i Fredtun Sibirkattoppdrett håper at dette skrivet med små og store tips kan være til hjelp for dere. Er det noe vi har glemt her, så håper vi at dere tar kontakt med oss – så vil vi hjelpe så godt som vi kan.

 

Med vennlig hilsen

 

NO* Fredtun

 

Renate og Jarle Viken

Del denne siden