Kattefødsel

Hunnkatten går drektig i ca 65 dager. Det kan være variasjoner på 2 - 3 dager pluss eller minus, og det kan variere litt fra rase til rase. Det lønner seg å forhøre seg litt blant erfarne oppdrettere innen den rasen en har dersom en er nybegynner.

De fleste katter er flinke til å føde ungene sine, og mange klarer seg meget godt på egenhånd, men de fleste katter som er oppvokst innendørs liker gjerne å ha noen hos seg når begivenheten finner sted.


Det er en fordel å ha gjort klar en fødekasse på forhånd som katten har akseptert og funnet seg tilrette med. Det behøver ikke være annet en ren, tørr pappeske med noe rent lintøy. Bruk helst ikke frotté, fordi kattungenes klør lett kan henge seg fast i det. Det lønner seg å legge flere lag med tøy i kassen, slik at du kan trekke noe av det vekk etterhvert som det blir tilsølt under fødselen. I bunnen av kassen lønner deg seg å legge noen aviser som isolerer godt og gir varme.

Fødekassen bør være på plass ca en uke før ventet nedkomst. Hvis du ikke gjør klar en slik eske, kan du risikere at hunnkatten finner sitt eget sted, gjerne inne i et skap blant nystrøkne duker.... Hunnkatten foretrekker et skjermet sted, hvor det er tørt, mørkt og trekkfritt.

Forberedelser


Mens du går og venter på at det store skal skje, kan du finne frem en del nyttige hjelpemidler:
- rene håndklær/kluter til å tørke kattungene med
- varmepute eller varmeflaske
- søppelpose
- steril saks (kokes i 20 min)
- bøker eller annet oppslagsverk om kattefødsel
- papir og blyant
- veterinærens telefonnummer
- klokke
- lesestoff og kaffe


Nyttig å ha for hånden


En normal kattefødsel varer gjennomsnittlig tre timer, men kan i enkelte tilfeller ta noe lengre tid. Det er lurt å ha blyant og papir tilgjengelig og notere fødselens forløp - når du mener det hele startet, om alle morkakene er kommet ut osv, slik at du har opplysninger i tilfelle du blir nødt til å kontakte dyrlegen.


Fødselens varighet


De første veene kan merkes som trekninger i bakbena og at pelsen på ryggen reiser seg. Dessuten pleier hunnkatten å bli intensivt kjælen og vil fotfølge deg hvis du prøver å forlate henne. Hos noen katter kan du se at slimproppen har løsnet og at vannet går.


Når er fødselen i gang?


Kattemoren kan bruke lang tid på åpningstiden, med lettere veer, før ungene er kommet så langt ned i fødselsåpningen at de kan presses ut. Katten har pressveer når den legger seg ned og spenner i mot med bakbena, eller sitter og krøker seg sammen. Den stønner gjerne litt, og enkelte førstegangsfødende kan bli litt redde, skrike og vil løpe ut av kassen. Det er ikke noe poeng i å holde katten fast, la den bevege seg. Det kan faktisk hjelpe hvis kattungen sitter litt fast.


Pressveer


Når den første ungen er ute, kan det gå kort tid til neste kommer, og igjen neste mens forrige unges morkake fortsatt er inne i mora. Men her er det ikke noen fast regel, men har det gått mer enn en time med sterke pressveer uten at det er kommet ut en unge, bør veterinær kontaktes. Da kan ungen sitte fast i fødselskanalen.

Det hender også at et par unger fødes i rask rekkefølge og så blir det et opphold på flere timer uten at det skjer noe som helst. Moren legger seg til og ammer de to som har kommet uten tegn til veer selv om en kjenner at det er flere unger i magen. Tar kattemoren det med ro, uten å være plaget, skal en ikke foreta seg noe annet enn å vente. Det har hendt at en katt har født noen unger en dag og ventet et helt døgn før den siste fødes.


Hvor lang tid mellom hver unge?


De fleste katter føder normalt, og trenger lite hjelp. Men hvis en skal gjøre dette, må en holde meget lett rundt ungen (kan lønne seg å bruke en ren frottéklut) og dra forsiktig når katten har en pressve. Hvis en drar utenom veene, kan en ødelegge kattungen. En skal også være forsiktig med å dra i navlestrengen, så en ikke lager navlebrokk på kattungen.


Hjelp til å dra ut ungen


Når kattungen er født, pleier kattemoren å vaske den slik at fosterhinnen brister og kattungen får puste. Noen ganger kan det være på sin plass å hjelpe til med dette ved å rive opp fosterhinnen rundt kattungens munn, og tørke den med et rent håndkle, slik at den blir massert og får i gang åndedrettet.


Fosterhinne


De fleste kattemødre biter over navlestrengen selv og spiser morkaken. Det hender de er fornøyd etter å ha spist den første morkaken, og overlater resten av navlingen til deg. Hvis du skal gjøre dette, må du være ren på hendene og "gnage" navlestrengen over med neglene, slik at det ikke oppstår blødning. Eventuelt kan du bruke en ren, sløv saks. Ca 2 - 3 cm av navlestrengen bør henge igjen. Dette tørker og faller av i løpet av den første leveuken.


Navlestreng


Hvis hunnkatten legger seg tilrette og malende lar ungene få die, kan du regne med at fødselen er over. Hun vil bli riktig fornøyd hvis hun får noe godt å spise rett etter fødselen. Det kan gjerne være litt rå karbonadedeig, fløte med eggeplomme, kyllingkjøtt osv. Hun er sikkert også tørst og setter pris på at du holder vannskålen fram, slik at hun får drikke uten å forstyrre de små for mye.


Når fødselen er over


De tre første leveukene utfører kattemor det meste stellet av ungene. Hun slikker dem bak regelmessig, slik at de får ut urin og avføring. Det hender at noen mødre ikke gjør dette skikkelig, og det kan føre til forstoppelse hos kattungene. Hvis du har mistanke om dette, kan du selv ved hjelp av en ren bomullsdott fuktet med lunkent vann, gjøre de samme bevegelser bak som moren ville gjort.


Stell av ungene i de første leveuker


En oppdretters stolthet er å levere et intelligent, renslig og kjælent kosedyr til den som kjøper katt. De fleste oppdrettere tar også denne oppgaven seriøst og gjør sitt beste for å sosialisere kattungene.

Kattungenes personlighet formes faktisk i disse første leveukene. En bør berøre ungene og snakke til dem hver dag fra første dag de er født. Dette vil venne dem til menneskelig kontakt og gjøre dem til de elskelige vesener de kan være hvis alt får gå riktig for seg. En skal nærme seg kattemor og ungene med rolige bevegelser.


Sosialisering av kattungene


Når ungene er mellom 3 og 4 uker gamle, begynner de å bli nysgjerrige på verden omkring seg og krabber ut av esken. Når de er mellom 4 og 5 uker, kan de få sitt første måltid.

Det første måltidet


Når kattungene begynner å bevege seg ut av fødekassen og begynner å spise fast føde. Må man sette ut en liten og lav "do-kasse", vi foretrekker å bruke pellets de første ukene, så går vi over til sand når alle kattungene er "tørre". Dette går normaltsett veldig lett og greit, så de fleste kattunger blir renslige allerede fra 4 - 5 ukers alder.


Do-trening

Del denne siden